evlilik ritüeli
Ben seni alıyorum
Sen beni alıyorsun
Bir asır beraber olmak için bağlanıyoruz:BİZ
Elleri sabitleme(bağlama)çok kusursuz ve özel bir ritueldir.Tam anlamıyla bir yıl ve bir gün beraber olmak için olan bir ritueldir,Bu yaşam içindir(yada:bu hayat içindir(uzun sürecek arkadaşlık,aşk,vs veya gelecek vücüt bulmalarda)Bu rituel wiccanlara(pagan,cadı)özgü veya onları ayırd etmek için değildir.Herkes bunu yapabilir.
Çoğu kişi bu konuda zıt düşünür,Wicca(cadı)evliliği adı kesinlikle elleri birleştirmeden daha fazlasıdır.Elleri sabitleme özellikle,özel bir bağ durumunda olur,aile,arkadaş,coven üyeleri.Ne istersen.Böylece özel bir bağ güçlendirilecekdir.
Partnerler arasında,bir seramoni meydana getirilir ve partnerler arasında bağ kurulur.Bu esnada Amerika’da az bir kısmında tanınan bir evlilik şeklidir ama diğer yerlerde elleri sabitleştirerek evlenen çiftlerin belediye ve(veya)kilise evliliğini de yapmaları gerekmektedir.
Bu rituelde çok az kural vardır.Bazı geleneklerde bu ritueller için bazı metinler ve yapılacak şeyler belirlenmişdir.
Pek çoklarına göre ise elleri sabitleştirme(evlilik)temel bazı şeyler haricinde kişinin kendi kendine ve kendi düşünce ve hislerinden yola çıkarak hazırladığı bir rituel çok daha güzeldir.Kişi seçdiği partnerine kendi hazırladığı şekilde söz vererek ritueli yerine getirir.
Aşağıya,internetde bulduğum bir kişinin,söz vermekde kullandığı metinin çevirisini görebilirsiniz.
Onların huzurunda,bir dairenin içinde biraraya geldik
Aile,arkadaşlar,konuklar,prensipler ve atalar
Seni seveceğime söz veriyorum,seni besleyeceğime ve desteyeceğime
güldüreceğime ve paylaşmana yardımcı olacağıma
yoluna çıkacak olan kötülüklere karşı koruyacağıma
güveneceğime ve senin için saygılı olacağıma
Devamlı yoluna cıkan bir ışık olacağıma ve
bu ışıkla yürümenin benim hayalim olacağına soz veriyorum.
Hayat devam ettiği sürece bu devam edecek
Gün ışığından,gün ışığına,ekinoksdan ekinoksa
Samhian’dan Imbolc’a kadar,Beltane ve Lammas ve yeniden başa.
Kalbim seninle ve yanlız senin olacak
Bugünden itibaren hayatımın her gününde/günümüzde(veya bugünden sonsuzluğa kadar)
Elleri bağlama ritüeli tam manasıyla bağlanma faktörüdür.Kişiler,anlaşarak,aralarında bir bağ meydana getirirler.El ele tutuşurlar ve bir kordon(sicim) veya kurdele ile birbirine bağlanırlar.Bazı geleneklerde,cok sıkı olmayan bir düğüm atılır.Daha sonra,elleri bağlanan kişiler,ellerini çekebilirler ve düğüm,anlaşmalarının sembolü olarak saklanabilir.Diğer bazı geleneklerde de kişiler 24 saat elleri bağlı şekilde kalırlar.Sıklıkla görülen bir şey de,bu kordondan bir parça da seremonide bulnanlara verildiğidir.Genellikle bir süpürgenin üzerinden de atlanır.Bu kişilerin, karşılarına çıkacak herşeye,beraber gideceklerinde anlaşdıklarını pekiştirmek içindindir.
Elleri bağlamanın çeşitleri ise,
Siz kendiniz,beraber bağlayabilirsiniz,Eğer daha heybetli birşey istiyorsanız Başrahip ve Rahibe tarafından gerçekleştirilebilir.Konuklara,bu evliliği isteyip istemediklerini sormak,bu gelenek içinde yeralmaz.Veya kendiniz bunu yapabilirsiniz.Bununla ilgili,komple size hitap eden bir seromoniyi internetde bulabilirsiniz veya kendi ritüelinizi de yazabilirsiniz.Yada normal bir şekilde olabilir.Bir kere daha söylemek gerekirse:Bu sizin gününüz,tamamen sizden birşeyler katabilirsiniz.
Nekadar bir süre için anlaşma yapacağınızı düsünmelisiniz.Genellikle üç çeşit anlaşma kullanılır.
– 1 yıl ve 1 gün için
– Yaşadığınız sürece (ateş yandığı ,hayat devam ettiği)
– Yüzyıllarca sürecek ( diğer vücut bulmalarda da)
İnandığın insanı seçdiğin konusunda iyi düşünmelisin.Bütün kalbin ve sevginle.Elbetdeki ellerini bağladığın(evlendiğin)kişiyle bağını bozmak isteyebilirsin ama anlaşmanın yapıldığı gün,verdiğin sözü korumalısın.Ritüelin ortasında anlaşmayı bozma olabilir.
Elleri bağlama rituelinde uyulan,uygulanan diğer şeyler:
– Genellikle Beltane esnasında gerçekleştirilir,ama gerçekde ne zaman istiyorsaniz o zaman yapabilirsiniz.
– Genellikle gelin ve damat veya elleri bağlanan partnerler aynı kabdan içerler,bu onlarin anlaşmalarını onaylamak içindir.
– Genellikle yüzükler değiştirilir.
Avrupa dillerinde kelime anlamını “Evlilik anlaşması, anlaşma” olarak özetleyebileceğimiz Handfast (Elbağlama) kelimesinin etimolojik kökeni Eski Nors dilindeki hand-festa kelimesine dayanır, anlamı da “elleri birleştirerek bir anlaşma yapma”dır. Elbağlama Seremonisi çok eski bir evlilik töreni uygulamasıdır ve hususuyla Hristiyanlık öncesi Avrupa’sında kullanılmıştır, günümüzde ise Wiccan – Neopagan olan ve/veya Witchcraft yolunda yürüyen çiftlerin seçtiği evlilik töreni biçimidir.
Kadim Keltler bu seremoniyi iki aşamalı yerine getirirlerdi. Hayatlarını birleştirmeye karar veren bir çift, elbağlama seremonisi ile birbirlerine bir söz verir ve bağlanırlardı, geleneğe göre 1 yıl 1 gün süren bu “deneme” döneminden sonra anlaşamazlarsa barış içerisinde yollarını ayırırlar, sevgileri ve anlaşmaları devam eder ise de seremoniyi kalıcı olarak yenileyerek ruhlarını ölene/sonsuza dek birleştirirlerdi.
Elbağlama seremonisinin klasik ana hatları şu şekildedir: Törenin yapılacağı alan arındırma amaçlı süpürülür, alan ve bütün malzemeler kutsanır, özel seremoni altarı kurulur, yüzükler asaya geçirilir ve elbağlama kurdelesi bu asanın etrafına dolanır. Baş rahibe seremoniyi başlatır, çemberi açar, gerçekleştirilecek olan ritüelin tüm gerekli prosedürlerini yerine getirir ve seremoni içerisinde zamanı geldiğinde asasında takılı duran yüzükleri parmaklarına takmaları için çifte verir ve daha sonra da elbağlama kurdelesi ile çiftin ellerini birbirine bağlar. Çİft sonra aynı kadehten şarap vb. içer. Tören için başka ne söylenmesi/yapılması gerekiyorsa yapılır ve daha sonra geleneksel seremoni ziyafetine geçilir.
Elbağlama seremonilerinin ağaçlık bir alanda ve kesişen bir yol üzerinde, Yeni Ay – Dolunay evreleri arasında ve akşamüstü gökyüzünde Güneş’in ve Ay’ın aynı anda bulunduğu bir zaman dilimi içerisinde yapılması uygundur. Orman ve Ay fazı zanaati tanıyanlara gayet manidardır zaten, yol kesişimi üzerinde ve gökte aynı anda Güneş ve Ay görünürken yapılması ise iki insanın/ruhun birleşimini sembolize etmek amacıyladır. Yine Tanrı ve Tanrıça’nın kutsal birleşme ayı (Beltane vesilesiyle) olan Mayıs ayında elbağlama seremonisi gerçekleştirmemek de bazılarının uyduğu geleneklerden biridir.
Seremonide elleri bağlandıktan hemen sonra çiftin yeni hayatlarına “birlikte” atacakları ilk adımı temsilen bir süpürgenin üzerinden atlaması geleneksel uygulamalardan biridir. Süpürge üzerinden atlamak ayrıca onları kavgalardan ve negativiteden de uzak tutacaktır. Elbağlama süpürgesi genelde özel hazırlanır ve çiçeklerle süslenir. Muhakkak çember açılarak çember içerisinde gerçekleştirilen elbağlama seremonilerinde çember açılırken gelinin nedimelerinin çemberin etrafını kırmızı-pembe gül yaprakları ile “mühürlemeleri” de bir gelenektir
Uygulaması ne şekilde olursa olsun, el bağlama seremonisinin özü çiftin ellerinin kurdele(ler) ile birbirine bağlanmasıdır.
Tercihe göre çiftin birer eli, ya da üst üste konmuş ikişer eli, ya da çapraz bir şekilde el ele tutuşmuş ikişer eli yine tercih edilen kurdele ile bağlanır.
Bağlanan kurdele(ler) iki insanı ve ruhu birbirine bağlama görevi taşımaktadır.
El bağlama seremonilerinde istenen renkte (tercihen kırmızı) tek bir kurdele kullanılabileceği gibi, özel anlamlarını seremoniye dahil etmeleri amacıyla şu renklerdeki kurdelelerin tamamı da hazırlanabilir:
Kırmızı (Tutku, Doğurganlık, Güç),
Turuncu (Cesaret, Çekicilik, Nezaket),
Sarı (Özgüven, Neşe, Denge),
Yeşil (Refah, Bereket, Sağlık),
Mavi (Huzur, Adanmışlık, İçtenlik),
Mor (Duygusallık, Kutsallık, Asalet),
Siyah (Bilgelik, Güç, Başarı),
Beyaz (Saflık, Meditasyon, Barış),
Gri (Nötrlük, Denge, Blokaj),
Pembe ( Birleşme, Onurlandırma, Romantizm),
Kahverengi (Dünya, Topraklama, Ev),
Gümüş (Yaratıcılık, İlham, Değerler),
Altın (Enerji, Zenginlik, Uzun ömürlülük).